Problema gazelor pentru Moldova rezolvată! Spînu a găsit soluția

1

”Interesul R. Moldova este să semneze un Acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte”.

Despre aceasta declară într-un interviu la RFI vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării, în contextul în care Gazprom a amenințat din nou R. Moldova că riscă să rămână fără gaze naturale.

Referindu-se în interviu la funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni, Andrei Spînu spune că conducta nu poate oferi o soluție pentru toată Republica Moldova, în special când consumul este foarte mare.

„Mă refer la lunile decembrie, ianuarie și februarie. Tehnic, cred că putem rezolva cu toată țara. În mod special, dacă luăm și alte măsuri precum ar fi economiile, trecerea Termoelectrica la păcură, atunci acele 5 milioane de metri cubi de gaze ar asigura în întregime nevoile țării noastre. În fiecare zi, la Chișinău ajung cisterne cu păcură pentru Termoelectrica. Au fost contractate sub 50 de mii de tone, iar toată cantitatea urmează să ajungă până la începutul lunii decembrie”, continuă vicepremierul Andrei Spînu.

Premierul de la București, Nicolae Ciucă, a declarat recent că România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi.

„Domnul Ciucă a vorbit despre capacitatea tehnică de livrare a gazului prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. 5 milioane de metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru țara noastră. Aceste 5,7 milioane pe care le oferă acum Gazpromul sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, precizează Spînu.

„În România tariful a fost plafonat la 13 lei. În Moldova achităm 29 de lei pentru un metru cub. România probabil poate face acest lucru pentru că are producere națională. Moldova nu are. Importăm toată cantitatea de gaz, respectiv noi nu putem aplica aceste plafoane. Precizez că noi nu solicităm să avem un contract pe termen lung și să plătim același tarif de 13 lei. Noi suntem de acord să plătim un pic mai mult, doar să avem această alternativă. În prezent, noi nu avem alternativă. În momentul în care gazul este sistat, va trebui să cumpărăm la un preț foarte mare de pe piețele internaționale”, mai spune oficialul de la Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata