Proiectul BCS legat de micșorarea prețului la motorină și benzină, avizat negativ de Guvern

0

Acordarea unei cote reduse pentru gazele naturale înseamnă reducerea veniturilor și creșterea deficitul bugetar. Acesta este răspunsul dat de Guvern în avizul său negativ la proiectul de lege al deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care prevede reducerea cotei TVA aplicate la gazele naturale și gazele lichefiate de la 8% la 4%, și reducerea cu 50% a cotei accizei pentru anul 2022 la produsele petroliere.
”Remarcăm că acordarea unei cote reduse pentru gazele naturale și gazele lichefiate va avea ca efect creșterea deficitului bugetar, iar lipsa unor măsuri compensatorii, precum identificarea și stabilirea sursei de acoperire a cheltuielilor bugetare sau stabilirea acelor cheltuieli care necesită a fi diminuate, va face imposibilă asigurarea veniturilor necesare pentru acoperirea pierderilor bugetare generate de implementarea propunerilor înaintate”, se spune în nota Guvernului.
Referitor la micșorarea cotei reduse a TVA precum și reducerea cu 50% a cotei accizei pentru anul 2022 la produsele petroliere, Guvernul menționează că, pe parcursul anului fiscal, anularea ori modificarea impozitelor și taxelor în vigoare, modificarea cotelor și aplicarea facilităților fiscale se permit numai concomitent cu modificarea corespunzătoare a bugetului de stat și a bugetelor locale.
Potrivit inițiativei Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, litrul de motorină s-ar putea ieftini cu aproape 6 lei, iar cel de benzina – cu peste 8 lei. Proiectul prevede reducerea accizelor la carburanți cu 50%, ceea ce va constitui o micșorare de 1,50 lei pentru motorină și cu 3,50 lei la benzină. De asemenea, o altă prevedere se referă la scutirea de TVA la importul carburanților, care va duce la micșorarea prețului cu 4,5 lei la un litru de motorină și 4,62 lei pentru un litru de benzină.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata