Proiectul de modernizare a poligonului de deșeuri de la Țînțăreni, un exemplu pentru regiune

0

Platforma de deșeuri de la Țînțăreni este singurul poligon modernizat cu investiții semnificative în ultimii trei ani, iar proiectul este în continuă dezvoltare.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a mers astăzi la platformă, după ce PAS a tulburat apele în societate prin înregistrarea unui proiect dubios, promovat și înregistrat pe ascuns, privind crearea unui nou poligon de 20 de hectare în partea de nord a Capitalei, lângă Stăuceni.

„Dacă tot azi PAS a tulburat apele cu proiectul revoltător de a face o groapă uriașă de gunoi în coasta Chișinăului, am mers la Depozitul de deșeuri de la Țînțăreni pentru a arăta cât de mult am investit noi în ultimii trei ani în acest poligon unic pentru țara noastră și pentru regiune care este adaptat și modernizat.

Mai exact 1 miliard de lei în mandatul meu se alocă din bugetul municipal pentru gestionarea deșeurilor și implementarea proiectelor la toate etapele în Ţînţăreni. La fel, am investit enorm în infrastructura localității Țînțăreni, promisiunile tuturor guvernărilor anterioare, le-am îndeplinit noi împreună cu consiliul local.

Am demonstrat că prin transparență și planuri bine gândite putem face lucruri mari pentru managementul deșeurilor”, a declarat primarul general al capitalei, Ion Ceban.

Primarul a vorbit şi despre procesul de filtrare a levigatului, ceea ce nu era anterior, și transformarea acestuia în apă tehnică, dar și despre digurile de protecție construite pentru a proteja zonele de orice risc.

„Pe zi, aici sunt tratate sute de metri cubi de levigat. Am făcut toate scurgerile în așa fel ca să nu ajungă totul în sol. Pentru că în alte zone solul este infectat. Avem una dintre cele mai moderne stații de filtrare, unde ajunge tot levigatul toxic. Sunt mai multe sisteme de filtrare, iar prin asta suntem un exemplu în regiune. Același lucru vrem să facem și la poligonul de la Ciocana, doar că banii sunt blocați de PAS la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Mediul. Este vorba de 9 milioane de euro”, a declarat Ion Ceban.

Primarul a precizat că investițiile făcute până acum în modernizarea platformei de la Țînțăreni se ridică la 300 de milioane de lei.

„Alte 600 de milioane de lei urmează să fie investite încă în modernizarea poligonului. Este vorba de utilaje, instrumente, mașini speciale. Mă bucur că ne-am îndeplinit toate angajamentele față de locuitorii din Țînțăreni. Toate aspectele tehnologice sunt bine puse la punct. Investițiile pentru perioada 2019-2024 se cifrează până la un miliard de lei pentru întreg sistemul de modernizare a colectării, depozitării și sortării deșeurilor”, a mai precizat Ion Ceban, care a mers astăzi la Platforma de la Țînțăreni.

Amintim că, recent, Primăria Chișinău și compania ABS recycling au semnat un contract în valoare de 217 milioane de lei pentru sortarea și reciclarea deșeurilor din Capitală. Toate deșeurile colectate din oraș vor fi transmise spre sortare, indiferent dacă au fost sortate sau nu la sursă.

Astfel, Chișinăul devine o primă localitate din Republica Moldova, care va recicla cea mai mare masă de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata