Protest la Primărie: Părinții cer grupe cu program prelungit gratuite

0

Mai mulți părinți împreună cu reprezentanți ai organizației „Părinți solidari” au ieșit la o manifestație în fața Primăriei Chișinău și cer să fie reluată activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Capitală fără ca părinții să achite vreun ban.

Directoare organizației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, spune că este îngrijorătoare situația mamelor solitare. Acestea, neavând rude care să le ajute, sunt nevoite să-și ia copii de la școală mai devreme decât se termină o zi de muncă, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Cum să aibă aceste mame un job? Cum să ocupe acest copil și cum să-l întrețină? Cum să aibă un post de muncă?”, se întrebat Ala Revenco.

De menționat că soluția propusă de autoritățile locale este ca părinții să fie cei care achită grupele prelungite. Pentru orele petrecute suplimentar la școală, părinții vor achita între 400 și 700 de lei.

Știri.md amintește că, de la începutul lunii ianuarie, autoritățile locale din Capitală și cele centrale s-au acuzat reciproc pe motiv că bugetul municipiului Chișinău trebuie optimizat în mai multe domenii, precum cel din educație.

Astfel, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău, Ion Ceban a spus că autoritățile locale vor trebui să optimizeze mai multe cheltuieli în domeniul educației și al protecției sociale din cauza actualei guvernări.

La scurt timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că, în ultimii ani, Ion Ceban a fost un populist ordinar care a făcut lucruri de fațadă, doar ca să câștige al doilea mandat.

Ulterior, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au declarat că Ion Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”.

În replică, Ion Ceban a cerut Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, ci să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău.

În acest sens, pe 4 ianuarie, consilierii fracțiunii PAS din CMC, alături de mai mulți părinți, înarmați cu pancarte, au protestat în fața Primăriei Chișinău și au solicitat păstrarea grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare.

Astfel, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că a inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata