Proteste ample în Ucraina după adoptarea unei legi controversate

0

Protestele au luat amploare în toată Ucraina, marți seara, după ce președintele Vladimir Zelenski a promulgat o lege care a anulat independența agențiilor anticorupție.

Sute de persoane au protestat marți seara în centrul Kievului și în alte orașe mari din Ucraina, precum Lvov, Dnipro și Odesa, după ce președintele Vladimir Zelenski a promulgat o lege care reduce semnificativ independența principalelor instituții anticorupție din țară – Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Special Anticorupție (SAPO), transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Sunt cele mai ample proteste din Ucraina de la începutul invaziei rusești în februarie 2022.

Manifestanții – printre care s-au numărat civili, veterani de război, soldați și activiști – au scandat „Veto! Veto! Veto!” și au cerut anularea modificărilor legislative care, în opinia lor, slăbesc grav lupta împotriva corupției. Protestele au avut loc în pofida restricțiilor impuse prin legea marțială.

Noua lege, adoptată în regim de urgență de Rada Supremă și promulgată de Zelenski marți, oferă procurorului general – numit politic – control direct asupra anchetelor NABU și SAPO. Practic, procurorul general va putea prelua orice dosar instrumentat de NABU, va avea ultimul cuvânt în cazurile de competență și va putea decide închiderea dosarelor împotriva demnitarilor de rang înalt.

„Este o lege răuvoitoare, care ne demotivează să mai luptăm. Pierdem teritorii, iar cei de la putere își votează protecția”, a declarat un veteran de război, Oleksandr Teren.

Protestatarii au avertizat că modificările legislative subminează independența structurilor anticorupție înființate după Revoluția Demnității și că ele riscă să compromită relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană și sprijinul financiar oferit de Occident.

Critici dure au venit și de la Bruxelles. Comisia Europeană a declarat că este „serios îngrijorată”, iar un purtător de cuvânt a avertizat că sprijinul UE pentru Ucraina este condiționat de progrese reale în lupta împotriva corupției. Ambasadorii G7 și reprezentanți ai SUA au criticat, de asemenea, decizia.

Potrivit unor analiști, legea a fost votată rapid după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Parchetul General și alte structuri loiale administrației Zelenski au desfășurat o „operațiune” împotriva agențiilor anticorupție, acuzându-le – fără dovezi clare – că ar fi influențate de Rusia.

Legea fusese propusă oficial pentru a reglementa anchetele legate de persoanele dispărute în condiții speciale în timpul războiului. Însă în ultima clipă au fost adăugate amendamente ce vizează direct NABU și SAPO.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata