PSRM a contestat la CC înaintarea lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru

0

Astăzi, 20 februarie, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, împreună cu Grigore Novac și Maxim Lebedinschi, membri al Comitetului Executiv al PSRM, au depus o sesizare prin care au contestat procedura de înaintare de către președinta Maia Sandu, a candidaturii lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru.

Socialiștii consideră că Maia Sandu a încălcat grav jurisdicția Curții Constituționale și Constituția Republicii Moldova, iar consultările cu fracțiunile parlamentare au fost mimate.

Vlad Batrîncea a amintit că cea mai mare fracțiune parlamentară – BCS, cea mai mare forță de opoziție, a fost anunțată despre consultări cu 40 de minute înainte de începerea acestora, deși în acel moment deja era anunțat și briefingul Președintelui țării.

”Este clar că deja exista un scenariu și Parlamentul a fost ignorat în acea situație. Noi suntem 32 de deputați și era nevoie de timp ca să ne convocăm, să luăm decizii, dar, cu părere de rău, fracțiunea noastră a fost obstrucționată”, a menționat Vlad Batrîncea.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a boicotat consultările cu fracțiunile parlamentare pentru numirea unui nou prim-ministru, anunțate Maia Sandu. Deputații au declarat că au fost anunțați să se prezinte la Președinție cu 40 de minute înainte de consultări, lucru care nu corespunde normelor juridice.

Miniștrii din Guvernul Recean au depus la data de 16 februarie, jurământul de învestire în fața președintei, Maia Sandu, după ce au fost votați de către 62 de deputați PAS în Parlament. Aceștia au fost felicitați de către șefa statului, care promis sprijinul său și le-a urat succes în activitate.

Deputații PAS au oferit votul de încredere noului Guvern condus de Dorin Recean. Pentru învestirea noului Guvern au votat 62 deputați, toți din fracțiunea PAS.

Fracțiunea parlamentară a PAS a luat act de demisia doamnei Natalia Gavrilița, anunță Igor Grosu. Partidul Acțiune și Solidaritate i-a mulțumit prim-ministrei pentru dedicație și efort. „Fracțiunea PAS sprijină și va asigura formarea unui nou Guvern care se va concentra pe provocările de securitate și dezvoltare economică”, a declarat Grosu.

Dorin Recean, consilierul prezidențial – candidat la funcția de premier. Anunțul a fost făcut de șefa statului, după consultările cu fracțiunile din Parlament.

Maia Sandu a luat act de demisia Nataliei Gavrilița și urmează să aibă consultări cu fracțiunile parlamentare.

Guvernul Gavrilița a picat, la 1,5 ani de mandat. După o ședință secretă la Președinție, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a demisionat. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata