PSRM îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo la funcția de președinte al țării

0

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au organizat astăzi, 8 iulie, un briefing în care liderul fracțiunii, Igor Dodon, a venit cu un anunț important cu privire la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

„Astăzi vreau să fac un anunț de mare importanță pentru politica din Republica Moldova. Astăzi noi deschidem o pagină nouă, ce va marca în mod pozitiv soarta de mai departe a democrației moldovenești, a țării și a cetățenilor. E vorba de modul în care opoziția poate participa în comun la alegerile prezidențiale. 

Mai întâi, trebuie să evidențiem un lucru evident din societatea noastră. Majoritatea cetățenilor sunt de acord că a venit timpul de consolidarea forțelor politice, în special a celor din opoziție. Altfel, nu se va schimba nimic. Oamenii s-au săturat de ambițiile și egoismul unor lideri din Republica Moldova și oamenii așteaptă ca opoziția să găsească o limbă comună, să se unească. 

Societatea moldovenească dorește o strategie eficientă din partea opoziției, în lupta pentru funcția supremă din stat. Nu mai este timp de pierdut și noi suntem datori să răspundem acestor solicitări justificate din partea poporului nostru. (…)

Oamenii mai au o singură speranță, că opoziția se va înțelege și noi nu avem dreptul să le înșelăm așteptările. 

Pornind de la această constatare, PSRM și eu personal am luat decizia de a răspunde în mod ferm și pozitiv acestei solicitări. Vă anunț că PSRM nu va înainta candidatura lui Igor Dodon la aceste alegeri, ci vom susține un candidat unic de compromis național, în jurul căruia să fie posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție și în jurul căruia să fie posibilă mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor din R. Moldova. 

Precizez, propunerea de a susține un candidat comun de interes național a fost discutată astăzi, 8 iulie, la ședința PSRM și unanim susținută de toți colegii. (…) Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică. În decizia de astăzi, PSRM a ținut cont de toate discuțiile și recomandările din ultimul timp. 

Venim cu un candidat unic, acest candidat este Alexandr Stoianoglo, pe care atât PSRM, cât și eu personal îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale, pe care ne punem ca scop să le câștigăm. 

Alexandr Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și patriotism, modestie, curaj civic, și principialitate. Dumnealui posedă toate acele calități de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară, un președinte al tuturor, dar nu un președinte afiliat politic unui partid politic. Evident că noi solicităm și cerem susținerea și a altor partide politice”, a declarat Igor Dodon. 

„Dragi prieteni, am acceptat astăzi să mă implic într-o activitate dificilă. Acum nu este loc pentru demonstrarea orgoliului și a ambițiilor, există doar conștientizarea responsabilității și a complixității incredibile a sarcinilor trasate. Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori: injustiția crește în fiecare zi, nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ, batjocora față de oameni, legea este călcată în picioare și altele. Restabilirea dreptății și a legilor este începutul. 

Mulți știu că eu sunt un susținător la integrării europene a Republicii Moldova, dar mă doare că aceasta este folosită ca o bâtă, ci nu ca o prerogativă ambițioasă pentru unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum Moldova neutră este transformată într-un câmp de lucru. Și nu doar partidul de la putere este implicat în acest joc. O Moldovă europeană trebuie să fie neutră, care va fi un stat care va oferi securitate. 

Eu nu sunt politician, nu am în spate activități politice. Însă, eu pot comunica cu mulți lideri politici ai țării noastre, care nu discută între ei deja de mulți ani. (…) Misiunea președintelui trebuie să fie acesta, de a uni, de a găsi compromisuri, de a fi la același nivel cu oamenii. Asta e ceea de ce are nevoie Republica Moldova. Vă mulțumesc”, a declarat Alexandr Stoianoglo. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata