Putin acuză Comitetul Internaţional Olimpic că discriminează sportivii ruşi

0

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Comitetul Internațional Olimpic (CIO) de discriminare etnică, din cauza restricțiilor impuse sportivilor ruși pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, care nu vor putea concura sub steagul și imnul național rus, în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina. Putin a făcut aceste acuzații într-un discurs ținut la Perm, unde a susținut că CIO utilizează Jocurile Olimpice ca instrument de presiune politică și discriminare rasială și etnică.

El a argumentat că, pentru CIO, participarea la Jocurile Olimpice nu reprezintă un drept necondiționat al celor mai buni sportivi, ci mai degrabă un privilegiu. Putin a lăudat, totodată, desfășurarea de evenimente sportive multinaționale în țări care au invitat sportivi ruși, inclusiv Jocuri organizate de grupul statelor emergente BRICS, programate să aibă loc anul următor la Kazan.

În plus, vice-prim-ministrul Dmitri Cernîşenko a anunțat planurile pentru o nouă ligă de fotbal care va include zece echipe din teritoriile ucrainene ocupate, promițând investiții semnificative pentru infrastructura sportivă.

Președintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, a subliniat importanța pregătirii sportivilor pentru Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles, exprimându-și încrederea că, până atunci, sportivii ruși vor avea dreptul să participe ca parte a unei echipe.

Dezbaterea cu privire la participarea sau neparticiparea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris a stârnit tensiuni în lumea sportului de câteva luni. Sportivii ruși au fost suspendați din competițiile sportive după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022. În martie 2023, CIO a recomandat reintegrarea lor în competițiile internaționale, cu condiția de a concura sub un drapel neutru, în mod individual și doar pentru cei care nu au susținut activ războiul din Ucraina. În ceea ce privește Jocurile Olimpice din 2024, CIO nu a luat încă o decizie finală.

Kievul a amenințat că va boicota Jocurile de la Paris dacă rușii și belarușii vor fi autorizați să participe. De asemenea, pe 12 octombrie, CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus pentru plasarea sub autoritatea sa a mai multor organizații sportive din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă. În contrast, Comitetul Internațional Paralimpic (IPC) a decis deja în favoarea participării sportivilor ruși și belaruși sub steag neutru și sub stricte condiții de neutralitate la Jocurile Paralimpice de anul viitor. Belarus este sancționată pentru sprijinul necondiționat acordat Rusiei, inclusiv utilizarea teritoriului său în atacul asupra Ucrainei în februarie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata