R. Moldova și-a încheiat Președinția-în-Exercițiu în cadrul OCEMN

0

Republica Moldova și-a încheiat Președinția-în-Exercițiu în cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), anunță vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Astfel, vicepremierul, împreună cu secretarul de stat Vladimir Cuc, a prezidat cel de-al 45-lea Consiliu al miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale OCEMN.

În cadrul reuniunii, Nicu Popescu a menționat că țara noastră, în calitate de stat fondator al OCEMN, în cadrul Președinției-în-Exercițiu a urmărit obiectivul promovării cooperării în domeniile conexe dezvoltării economice sustenabile a regiunii. 

“Credem ferm că respectarea principiilor dreptului internațional precum suveranitatea, integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor reprezintă elementul-cheie în asigurarea unor relații de încredere între state. 

Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a afectat semnificativ funcționalitatea Organizației și eforturile comune de a promova prosperitatea și creșterea economică în regiune. 

În cadrul reuniunii ministeriale, majoritatea statelor membre ale OCEMN au exprimat mulțumiri Republicii Moldova pentru gestionarea Organizației în această perioadă complicată. A fost efectuat un schimb amplu de opinii cu privire la situația în regiune și prioritățile pe agenda organizației. 

De asemenea, a fost aprobat bugetul Organizației pentru anul 2023 și unele decizii necesare pentru funcționarea acestei structuri regionale”, a notat Nicu Popescu pe o rețea de socializare.

Președinția-în-Exercițiu a OCEMN, pentru prima jumătate a anului 2023, a fost preluată de Serbia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata