R. Moldova va primi un grant de 100 de milioane de euro din partea României

0

România va acorda un grant de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 8 februarie, de către premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unui briefing de presă.

Prim-ministrul a mai menționat că vineri, 11 februarie, urmează să fie semnat un Acord în acest sens.

Natalia Gavrilița a precizat că este vorba despre un grant similar celui oferit de România în 2014, dar care nu a fost valorificat pe deplin. 

„România va acorda Moldovei un grant de 100 de milioane de euro pe care îl vom putea accesa în următorii ani. Este o contribuție importantă pe care ne asumăm să o folosim cu maximă eficiență. Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare.

În primul rând ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pornit acum câteva luni pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai. Asta ar însemna o contribuție prin finanțarea unor obiecte sociale și de infrastructură: școli, grădinițe, sisteme de canalizare, stații de epurare, iluminare stradală etc. Este vorba de banii care vor merge la oamenii din regiuni. Aceste investiții vor genera și dezvoltarea economică și locuri de muncă”, a declarat Gavrilița.

Premierul a mai menționat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) va avea consultări cu primarii pentru a identifica varianta optimă de a depune dosarele și atribuirea sumelor de finanțare în cadrul Fondului de Dezvoltare Regională și Locală.

Cealaltă parte din bani va fi investită în alte domenii, precum cel cultural, mass-media și alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata