Recensământul 2024: 1,655 milioane de locuințe și 2,448 milioane de persoane recenzate

0

În cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2024, desfășurat între 8 aprilie și 7 iulie, au fost recenzate 1,655 milioane de locuințe, incluzând locuințe ocupate, secundare și neocupate, și 2,448 milioane de persoane. Aceste date preliminare includ atât persoane cu reședință obișnuită, cât și fără reședință obișnuită în Republica Moldova.

Potrivit directorului general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, primele date mai detaliate vor fi prezentate la finele acestui an, iar datele complete vor fi disponibile în decembrie 2025. Spre deosebire de recensământul din 2014, cuprinderea recensământului din 2024 a fost mai extinsă, deși s-au înregistrat peste 10.000 de refuzuri categorice de participare, numărul lor reducându-se sub 4.000 la finalul perioadei de recenzare.

Oleg Cara a subliniat importanța colectării datelor direct de la populație, deși anumite locuințe au rămas nerecenzate din diverse motive. Între 15 iulie și 11 august va fi desfășurată Ancheta Post-recenzare, menită să măsoare gradul de acoperire a populației și precizia datelor colectate.

Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a evidențiat că datele recensământului vor ajuta la înțelegerea structurii demografice și a necesităților populației, subliniind angajamentul UNFPA de a sprijini analiza și diseminarea datelor.

Artur Mija, secretarul general al Guvernului, a declarat că rezultatele recensământului vor contribui la dezvoltarea comunităților prin distribuirea eficientă a fondurilor bugetare și îmbunătățirea politicilor. Potrivit legislației, recensământul se efectuează cel puțin o dată la zece ani, în cadrul rundelor mondiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata