Reforma pensiilor din Franţa are toate şansele să declanşeze o criză politică

0

Guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron se confruntă luni cu două moţiuni de cenzură, după ce decizia sa de a forţa adoptarea unei reforme a pensiilor a provocat proteste în întreaga ţară şi critici din partea parlamentarilor.

Specialiştii estimează ca guvernul lui Macron va supravieţui moţiunilor, iar acesta va rămâne preşedinte indiferent de rezultat, potrivit cnn, transmite democracy.md cu referire la zf.ro.

Săptămâna trecută, Guvernul francez a utilizat puterile constituţionale speciale pentru a promova controversata legislaţie de creştere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru majoritatea lucrătorilor.

Ulterior, legislatorii francezi au depus două moţiuni de cenzură împotriva premierului.

Pentru a avea succes, este nevoie ca majoritatea legislatorilor să voteze în favoarea moţiunii. Dacă una dintre moţiuni va fi aprobată, premierul francez Elisabeth Borne va trebui să demisioneze, iar legea privind reforma pensiilor va fi respinsă.

Legea pensiilor a stârnit numeroase proteste publice în ultimele săptămâni. Unele manifestări au devenit violente, iar poliţiştii au reţinut zeci de protestatari. Joi, sindicatele din Franţa vor organiza numeroase greve şi proteste în întreaga ţară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata