Relațiile economice moldo-germane, discutate de premierul Dorin Recean și ministra federală pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a Germaniei, Svenja Schulze

Ukraine Recovery Conference URC. Svenja Schulze (SPD), Bundesministerin fuer wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung, beim Gespraech mit Dorin Recean, Ministerpraesident der Republik Moldau. Berlin, 11.06.2024. Fotografiert im Auftrag des Bundesentwicklungsministeriums
0

 Modalitățile de extindere a cooperării moldo-germane în domeniul economic și comercial au fost discutate de prim-ministrul Dorin Recean și ministra federală pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a Germaniei, Svenja Schulze. Întrevederea a avut loc în contextul participării premierului la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei, desfășurată la Berlin.

Premierul a salutat extinderea conexiunilor de transport aerian între Republica Moldova și Republica Federală Germania care contribuie la o mai mare accesibilitate și conectivitate pentru cetățenii celor două state. Începând cu 1 mai 2024, compania aeriană germană „Eurowings” operează zboruri care leagă Chișinăul cu orașele germane Köln și Stuttgart. De asemenea, compania aeriană Lufthansa a  relansat ruta directă Chișinău-Frankfurt-Chișinău, care și-a reluat operațiunile pe 29 aprilie curent, cu o frecvență de 4-5 zboruri pe săptămână.

Dialogul s-a mai axat pe proiectele comune ale celor două țări, dar și pe  prioritățile Republicii Moldova în calea sa de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, în cadrul discuțiilor, oficialii și-au exprimat hotărârea de a sprijini în continuare Ucraina și redresarea social-economică a acesteia. În acest sens, șeful Executivului a îndemnat  companiile germane să investească în Republica Moldova, inclusiv pentru a accelera procesul de reconstrucție a țării vecine.

Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, în anul 2023 fiind a cincea în topul schimburilor comerciale ale Republicii Moldova. Totodată, peste 400 de companii autohtone beneficiază de investiții germane, contribuția totală constituind 894 milioane de lei, fiind create mii de locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata