Republica Moldova va încheia un acord de cooperare tehnică și financiară cu Republica Lituania

0

Republica Moldova va încheia un ACORD de cooperare tehnică și financiară cu Republica Lituania. Proiectul de lege privind ratificarea documentului a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Acordul stabilește condițiile de cooperare între cele două state în mai multe domenii și va facilita implementarea proiectelor de asistență tehnică oferită de Republica Lituania. Documentul vizează cooperarea economică și sectorial consolidată, sporirea eficienței resurselor și reducerea vulnerabilităților energetice, participarea societății civile, dezvoltarea instituțională, acordarea suportului în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și reducerea sărăciei.

Lituania va asigura asistență tehnică și financiară, furnizare de echipamente și materiale, precum și asistență tehnică legată de introducerea de noi tehnologii necesare țării noastre pentru implementarea eficientă a programelor și proiectelor. De asemenea, acestea vor fi adaptate la condițiile specifice ale proceselor de transformare economică din Republica Moldova.

Pe de altă parte, țara noastră se va asigura că bunurile necesare pentru realizarea programelor și proiectelor în cadrul Acordului vor fi importate pe teritoriul Republicii Moldova și reexportate după finalizarea lucrărilor fără taxe și impozite, inclusiv taxe vamale. De asemenea, țara noastră va acorda suport experților lituanieni care vor veni în Republica Moldova, fiind implicați în implementarea unui proiect sau program.

Acordul a fost semnat la 28 mai 2024 și va fi încheiat pentru o perioadă nelimitată. De menționat că țara noastră a încheiat acorduri similare cu Republica Cehă, Republica Slovacă și Principatul Liechtenstein.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata