Rolurile bine definite în ajustarea tarifelor: Precizări de la Primăria Chișinău

0

Ajustarea tarifelor pentru apă și canalizare nu este de competența Primăriei Chișinău sau a primarului general al municipiului Chișinău. Obligativitatea depunerii cererii de ajustare a tarifului îi revine operatorului, iar de examinare a cererii – ANRE, precizează municipalitatea.

”Cererea de ajustare a tarifului a fost depusă de căt威而鋼 re S.A. “Apă Canal Chișinău” în luna mai, în contextul modificării tarifului la energia electrică. Până în prezent, ANRE nu a adoptat o decizie în sensul ajustării tarifului. Deși solicitarea SA „Apă-Canal Chișinău” a fost transmisă către ANRE în luna mai, regulatorul a publicat documentul pentru consultări publice abia în data de 25 august, lucru ce a dus la interpretări eronate și distorsionate în mass-media”, susține Primăria Chișinău.

Municipalitatea mai anunță că despre situația cu privire la tariful pentru serviciul de aprovizionare cu apă și canalizare care nu acoperă costurile operatorului s-a discutat în multiple ședințe unde s-au prezentat toate argumentele de rigoare.

”Din păcate, subiectul este unul politizat. Membrii Consiliului de administrare al S.A. „Apă Canal Chișinău” sunt la curent cu situația financiară a operatorului din cauza neajustării tarifului, în cadrul căruia sunt și reprezentanți ai PSRM. În cazul în care aceștia nu sunt de acord, nu au decât să-și dea demisia din funcții”, mai precizează Primăria Capitalei.

Autoritățile municipale reamintesc faptul că, în prezent, în rezultatul neajustării tarifului la apă și canalizare din cauza impedimentelor politice și în urma scumpirilor făcute de Guvernare la toate serviciile, Primăria trebuie să acopere deficitul înregistrat de operator, 320 milioane de lei.

”Astăzi, în prag de faliment este Operator Regional Nord care aprovizionează partea de Nord a țării cu apă și canalizare. Și guvernarea întreprinde intenționat acțiuni pentru a falimenta S.A. „Apă Canal Chișinău” ca și în multe alte instituții strategice din țară. Primăria Chișinău nu va admite aceste scenarii”, se mai arată în mesajul Primăriei Capitalei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata