România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii

0

România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii. Un proiect de ratificare a unui amendament la ACORDUL dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost votat, în prima lectură, de 58 de deputați.

Astfel, România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență.

Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar are drept scop facilitarea acordării reciproce a suportului logistic și a serviciilor aferente participării în comun la operații și misiuni de menținere a păcii. De menționat că una dintre prioritățile Armatei Naționale este creșterea nivelului de participare efectivă a Republicii Moldova în misiuni și operații internaționale de menținere a păcii în scopul consolidării securității și stabilității.

Ratificarea amendamentului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României va fi propusă spre examinare și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata