Vlah solicită clarificări de la Mihai Popșoi cu privire la programul de cooperare Moldova-NATO

0

Irina Vlah, președinta “Platformei Moldova”, a făcut public un mesaj pe canalul său de Telegram în care solicită clarificări din partea Ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, cu privire la noul program de cooperare dintre Republica Moldova și NATO.

“Domnule Ministru al Afacerilor Externe Mihai Popșoi! Aș dori să aud o explicație despre noul program de cooperare dintre Moldova și NATO, pe care îl pregătește MAE. Sunt mai multe întrebări cu privire la acest program”, a declarat Vlah.

Vlah a criticat lipsa de transparență a Ministerului în acest subiect și a cerut detalii despre stadiul negocierilor și natura cooperării planificate.

“De ce Ministerul Afacerilor Externe nu furnizează informații despre programul de cooperare cu NATO? La ce etapă sunt negocierile dintre minister și NATO? Ce fel de cooperare se așteaptă ținând cont de contextul actual de securitate din regiune și situația din Ucraina?”, a întrebat ea.

De asemenea, Vlah a întrebat dacă acest program va fi supus unei discuții publice și a ridicat problema respectării neutralității constituționale a Republicii Moldova.

“Va fi supus discuției publice proiectul unui nou parteneriat între Republica Moldova și NATO? Oare un astfel de parteneriat nu încalcă principiul constituțional al neutralității Republicii Moldova?”, a adăugat Vlah.

În final, Irina Vlah a subliniat îngrijorările cetățenilor moldoveni cu privire la posibila implicare a țării în acțiuni militare alături de NATO.

“Și cel mai important, ce garanții există că Republica Moldova, după semnarea noului parteneriat, nu va fi implicată în acțiuni militare de partea NATO? Nu doar eu aștept răspunsurile, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova le așteaptă”, a conchis Vlah.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata