RTEC și PUA, mai “bogate” de când a fost majorat prețul în transportul public. Ceban: Mai procuram câteva zeci de troleibuze și autobuze

0

În primele 9 luni ale anului 2022, cele două întreprinderi municipale de transport public: Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” (RTEC) și Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” (PUA), au înregistrat venituri mai mari față de perioada similară a anului trecut, în contextul majorării numărului de unități care circulă pe rute. Cel puțin asta o spune primarul general Ion Ceban.

Potrivit edilului, datorită acestor rezultate au fost majorate salariile angajaților, iar din lunile aprilie/ iulie curent, sunt acordate tichete de masă, în sumă de 50 lei zilnic.

Totodată, ambele întreprinderi preconizează să achiziționeze în perioada curentă unități de transport noi și rulate, pentru a spori în continuare calitatea serviciilor prestate.

Astfel: Veniturile întreprinderii RTEC pe 9 luni ale anului curent sunt de 184,5 milioane lei, cu cca 50 milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, veniturile din comercializarea abonamentelor au constituit 33,3 milioane de lei, cu 20 de milioane de lei mai mult față de anul 2021.

Din 1 aprilie au fost majorate salariile angajaților cu cca 17% și au fost acordate tichete de masă în valoare de 50 lei pe zi.

Astfel, la capitolul suplinirea și modernizarea parcului rulant, RTEC a semnat un contract cu o companie de transport din Elveția, pentru achiziționarea a 10 troleibuze articulate „Solaris”. Termenul de livrare a unităților este: decembrie 2022 – ianuarie 2023”, a declarat Ceban.

Primarul afirmă că, de asemenea, a fost semnat un contract cu o companie din Salzburg, Austria, pentru achiziționarea a 3 troleibuze articulate Van HOOL.

Mai mult, RTEC preconizează să participe la licitația din Letonia, Riga (octombrie 2022), pentru achiziționarea a 25 de unități clasice și 18 articulate, în valoare estimativă de 25 de milioane de lei.

“În acelaşi timp, veniturile PUA pentru 9 luni ale anului 2022 au constituit 36,6 milioane de lei, în creștere cu 76% față de anul trecut. Totodată, cheltuielile au constituit 187,2 milioane lei. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la combustibil – 49%, salariu – 69% și la uzura mijloacelor fixe (datorită procurării unităților de transport pe parcursul anului 2021).

Din luna august 2022, angajații PUA beneficiază de sporuri la salariu, în mărime de 15%, iar din luna iulie, sunt acordate tichete de masă în valoare de 50 lei tuturor angajaților întreprinderii.

ÎM „Parcul Urban de Autobuze” a planificat pentru perioada următoare achiziționarea a 16 unități rulate „Solaris” de 18 m. Conform contractului, livrarea autobuzelor va fi până la sfârșitul lunii octombrie curent.

În acest context, am solicitat managerilor întreprinderilor să urgenteze implementarea sistemelor GPS în troleibuze și autobuze, pentru ca cetățenii să poată urmări online, în timp real, circulația transportului public pe rute, a conchis edilul.

În prezent, pe rutele municipale circulă zilnic 332 de troleibuze și 127 de autobuze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata