Scandal într-un sat din Ștefan Vodă: Un preot a închis biserica pentru un mort

1

Locuitorii satului Volintiri din raionul Ștefan Vodă au convocat adunarea satului, după ce acum 10 zile preotul din localitate ar fi interzis accesul în biserică pentru oficierea prohodului unei localnice decedate.

Motivul – fiul defunctei este preot al Mitropoliei Basarabiei. Înmormântarea cu scandal a avut loc la data de 13 octombrie, în satul Volintiri din raionul Ștefan Vodă.

Localnicii afirmă că preotul paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din această localitate, Ruslan Babălău, care se află sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei supusă Moscovei, a refuzat să deschidă ușile bisericii pentru înmormântarea Alexandrei Semionova, o enoriașă și ctitor al lăcașului din Volintiri. În urma adunării generale a satului, sătenii au luat act de decizia Mitropoliei Moldovei de a-l suspenda din funcția de preot al bisericii din sat și de a-l înlocui cu o altă față bisericească din raion.

Locuitorii satului Volintiri, raionul Ștefan Vodă, au fost întruniți în cadrul unei adunări generale a satului, după ce corpul neînsuflețit al unei femei din localitate nu a fost admis în biserică în ziua înmormântării. Fiul și ginerele răposatei, care sunt și ei preoți, spun că femeia ani la rând a mers la biserica din sat, dar din motiv că în ultimii ani femeia s-ar fi mutat cu traiul în orașul Ștefan Vodă și s-ar fi rugat la altă biserică, nu i s-ar fi admis prohodul în localitatea de baștină.

Fiica femeii, care de ani buni locuiește în altă țară, spune că la data de 13 octombrie curent și-ar fi adus mama răposată în localitatea de baștină, când au ajuns în curtea bisericii pentru a i se oficia ritualul creștin, au găsit biserica încuiată și nimeni nu îl găsea pe preot, asta deși se discutase anterior despre procesiune.

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că de la întemeierea bisericii din satul Volintiri din 1860, lăcașul sfânt nu a fost niciodată închis, rezistând în fața tuturor regimurilor în ultimii ani, autoritățile locale ar fi investit sute de mii de lei pentru reconstrucția bisericii, ca până la urmă enoriașii din sat să fie dezbinați de un astfel de scandal. În cadrul adunării generale a satului, care a avut loc în Casa de Cultură, localnicii s-au dat cu părerea. Unii afirmă că asemenea situații nu sunt o premieră.

Unii cetățeni au îndemnat la calm și pace. Potrivit oficialilor din localitate, începând cu data de 20 octombrie, preotul bisericii din sat a fost eliberat din funcție, în locul acestuia fiind numit preotul din satul Semionovca, raionul Ștefan Voda.

Vă reamintim că, la data de 13 octombrie, preotul din din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, ar fi interzis accesul în biserică pentru oficierea prohodului unei localnice decedate. Motivul – fiul defunctei este preot al Mitropoliei Basarabiei. Solicitat telefonic să dea o explicație, Ruslan Babălău a refuzat să răspundă la întrebări.

Sursa: studio-l.online

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata