Un bărbat ar fi furat 2,5 miliarde dolari de la fiscul irakian

0

Forţele irakiene de securitate au reţinut luni, pe aeroportul din Bagdad, un om de afaceri acuzat de implicare în furtul a 2,5 miliarde de dolari de la autorităţile fiscale, în timp ce încerca să părăsească Irakul, potrivit Ministerului de Interne.

Cazul, mediatizat la mijlocul lui octombrie, a provocat indignare în Irak, ţară bogată în petrol, dar afectată de o corupţie endemică, transmite democracy.md cu referire la Digi24.ro.

Un document al Administraţiei generale a impozitelor a explicat că aceste 2,5 miliarde de dolari au fost adunate în perioada septembrie 2021 – august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retraşi în numerar din conturile acestor companii.

Un detaşament al Ministerului de Interne „l-a arestat pe Nour Zuhair Jassem pe aeroportul internaţional din Bagdad în timp ce încerca să părăsească ţara la bordul unui avion privat”, a anunţat ministrul de interne, Othman al-Ghanemi, într-un comunicat.

Organismul guvernamental anticorupţie l-a descris pe suspect drept „directorul general (…) al unei companii de servicii petroliere, unul dintre acuzaţi în cazul depozitelor aparţinând Administraţiei fiscale”, potrivit unui alt comunicat dat publicităţii luni.

Justiţia a audiat deja mai mulţi funcţionari ai Administraţiei fiscale legat de acest caz şi a emis mandate de arestare împotriva proprietarilor companiilor acuzate că ar fi retras banii.

În pofida unei corupţii care s-a infiltrat în toate instituţiile statului şi administraţiile publice, dacă există condamnări în Irak, acestea vizează adesea eşaloanele intermediare ale statului sau simpli executanţi, rareori vârful piramidei.

„Corupţia generalizată este o cauză principală a Irakului disfuncţional. Şi, cu toată sinceritatea, niciun lider nu poate fi absolvit de asta”, spunea la începutul lui octombrie emisarul ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, potrivit AFP.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata