Schimb de experiență între secretariatele Parlamentului și Adunării Populare a Găgăuziei

0

Reprezentanții Secretariatului Parlamentului au efectuat, în perioada 26-27 ianuarie, o vizită de lucru la Adunarea Populară și la Comitetul Executiv al Găgăuziei. Scopul vizitei este consolidarea cooperării între secretariatele Parlamentului și Adunării Populare a Găgăuziei și schimbul de experiență în analiza procedurilor și practicilor de elaborare a proiectelor de lege în vederea îmbunătățirii procesului legislativ.

Pe parcursul vizitei au avut loc ședințe de lucru cu deputați și angajați ai secretariatului Adunării Populare a Găgăuziei, cu reprezentanți ai Departamentului justiție al UTA Găgăuzia și ai Departamentului juridic al Comitetului Executiv a Găgăuziei.

Reprezentanții Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului au avut  o întrevedere cu conducerea Adunării Populare a Găgăuziei. În cadrul întâlnirii au fost discutate activitatea Adunării Populare, procedurile de elaborare a legilor locale și aprobarea legilor naționale, cooperarea dintre organul legislativ și cel executiv al autonomiei și altele. Totodată, au fost analizate mecanismele de îmbunătățire a cooperării dintre Parlament și Adunarea Populară.

„Pe parcursul acestei perioade am lucrat strâns cu colegii din Adunarea Populară și din Comitetul Executiv, împărtășind experiența noastră și totodată învățând despre practicile locale. Ne dorim ca acest schimb de experiență să contribuie la îmbunătățirea calității procesului legislativ atât la nivel local, cât și național”, a spus șeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Ion Creangă.

„Suntem interesați de buna funcționare a Adunării Populare și înțelegem că activitățile sale depind în mod direct de secretariat, inclusiv pentru identificarea modalităților legale de rezolvare a sarcinilor care îi revin, astfel încât toate deciziile luate de organul legislativ să respecte cele mai înalte cerințe și, mai ales, Constituția țării”, a declarat vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu.

La sfârșitul vizitei au fost elaborate concluzii și stabiliți pașii următori pentru intensificarea cooperării dintre secretariate și pentru susținerea activității Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia.

Vizita de studiu este organizată de CMI – Fundația pentru Pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata