Se vor ieftini actele permisive pentru operatorii de transport rutier

0

Un proiect de lege ce prevede măsuri de susținere a activității operatorilor de transport rutier a fost examinat, astăzi, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe. Documentul prevede reducerea prețului la actele permisive eliberate operatorilor de transport rutier.

Mai exact, se propune micșorarea prețului de la 580 la 240 euro pentru o autorizație multilaterală CEMT (Conferința Europeană a Miniștrilor de Transport) anuală, cu carnet de drum. Cele pe termen scurt se vor ieftini de la 50 la 20 de euro, iar prețul unic al autorizației pentru transporturi rutiere internaționale de mărfuri va fi de 5 euro. Aceste modificări vor permite reducerea poverii administrative și vor spori competitivitatea operatorilor de transport, în special pe plan regional, a argumentat reprezentantul Guvernului.

Totodată, proiectul prevede eliminarea necesității plății taxei vamale pentru tractoarele rutiere pentru semiremorci, cu vârsta până la 7 ani. Astfel, vor fi create condiții mai avantajoase pentru operatorii de transport rutier pentru reînnoirea treptată a parcului auto.

De asemenea, se propune extinderea termenului de exploatare până la 10 ani pentru autovehiculele destinate transportului de minimum 10 persoane, inclusiv șoferul. Modificarea în cauză va permite reînnoirea parcului de unități de transport folosit pentru deservirea serviciilor regulate.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii fondului rutier și a Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător urmează a fi supus votului în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata