Secretarul general al NATO l-a invitat pe Zelenski la următorul summit al alianței

0

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat pe Volodimir Zelenski să participe la summitul alianței programat pentru luna iulie a acestui an la Vilnius, relatează Ukrinform.

„Cred cu tărie că acesta va fi un semn puternic al solidarității noastre, al sprijinului pe care aliații îl acordă Ucrainei, și sper că Zelenski va putea participa. Desigur, acest lucru va depinde de situația din Ucraina, care este încă în război” – a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat ediției lituaniene a LRT.

Potrivit acestuia, summitul de la Vilnius va fi consacrat discuției despre situația de la granițele estice ale NATO. 

În special, alianța acordă o atenție deosebită consolidării poziției statelor baltice care se învecinează cu Rusia.  Stoltenberg speră, de asemenea, că la Vilnius se va ajunge la un acord, sugerând ca toate țările NATO să aloce cel puțin două procente din PIB-ul lor pentru apărare.

Conducerea alianței a insistat de mult timp asupra unui astfel de sistem, deoarece în prezent unele țări mari din NATO, cum ar fi Canada și Germania, de exemplu, contribuie mai puțin decât altele la bugetul general. 

Jens Stoltenberg a declarat că, judecând după datele primite, Kremlinul se pregătește pentru o escaladare și mai mare în Ucraina și pe scena internațională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata