Sergiu Litvinenco a venit cu un set de remarci în privința preluării Aeroportului Internațional Chișinău de către stat

0

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a venit pe pagina sa de Facebook un set de remarci în legătură cu preluarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău.

Astfel, ministrul a specificat următoarele detalii:
# nu există niciun document doveditor care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro;
# în data la 3 august 2022, Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a emis hotărârea arbitrală definitivă în cauza de arbitraj internațional pornită la cererea de arbitrare, din 15 mai 2020, a societății comerciale Komaksavia Airport Invest Ltd (Republica Cipru) împotriva Republicii Moldova, respingând cererea Komaksavia Airport Invest Ltd și stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Între altele, solicitarea către instanța arbitrală a fost ca Moldova să achite aproape 900 de milioane de euro, cerere respinsa alături de toate celelalte capete;
# conform unor calcule preliminare, doar din taxa de nouă euro concesionarul a încasat aproape 80 de milioane de euro. Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuți ca investiții, deoarece nu sunt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, acești 80 de milioane sunt banii statului și nicidecum a concesionarului;
# conform deciziei definitive și executorii a Curții de Apel Chișinău, s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului.

De asemenea, astăzi, directoarea generală adjunctă a Agenția Proprietăți Publice (APP), Tatiana Savva, a menționat pentru zdg.md că Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile de la expedierea de către agenției a notificării de rezoluțiune a contractului de concesiune, adică până în luna iunie 2023.


Amintim că, în data de 23 noiembrie, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea statului. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata