Serviciul Vamal a desfășurat o ședință pentru prevenirea substanțelor nucleare

0

Reprezentanții Serviciului Vamal au desfășurat o ședință de lucru cu delegația Programului Depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare al Departamentului de Energie din SUA (Program NSDD) privind rezultatele vizitelor de sustenabilitate în posturile vamale echipate cu monitoare portale de depistare a radiațiilor.

Scopul vizitelor la cele 5 posturi vamale efectuate de către reprezentanții Programului NSDD (PV Palanca, PV Tudora, PV Aeroport Internațional Chișinău, PV Mirnoe, PV Vulcănești) a constat în acordarea asistenței operaționale pentru consolidarea cunoștințelor de operare cu monitoare portale și dezvoltarea aptitudinilor de aplicare în practică a echipamentelor tehnice de control din dotarea Serviciului Vamal, transmite Știri.md.

Astfel, reprezentanții Programului NSDD au expus concluziile vizitelor de sustenabilitate care remarcă buna pregătire și aplicare de către funcționarii vamali a procedurilor de răspuns în cazurile de alarmă radioactivă, la punctele de trecere a frontierei.

Totodată, în cadrul întrevederii părțile au discutat despre activitățile curente și continuarea cooperării în cadrul Programul NSDD.

În acest context, au fost analizate oportunitățile de extindere a asistenței tehnice pentru Serviciul Vamal din partea Programului NSDD, cu referire la organizarea noilor activități de dezvoltare profesională a funcționarilor vamali, extinderea numărului de posturi vamale dotate cu instrumente performante de control nuclear și radioactiv, în special cele de la frontiera moldo – ucraineană, în scopul fortificării capacităților de asigurare a securității.

În încheiere, reprezentanții Serviciului Vamal au exprimat mulțumiri partenerilor pentru suportul acordat și asistența valoroasă oferită funcționarilor vamali pe parcursul întregii perioade de cooperare, fiind intensificat potențialul instituțional al Serviciului Vamal, în detectarea și combaterea traficului ilicit de substanțe cu materiale radioactive şi nucleare din regiune.

La rândul lor, reprezentanții Programului NSDD au apreciat deschiderea manifestată de către Serviciul Vamal pentru consolidarea cooperării bilaterale în scopul asigurării securității la frontieră și în regiune, și au exprimat disponibilitatea pentru extinderea cooperării și pe alte domenii de interes comun. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata