Sinteza CNA: 7 vameși, cercetați într-o schemă de corupție la Aeroport

0

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Luni, mai multe percheziții efectuate la Aeroportul Internațional Chișinău s-au soldat cu reținerea 3 inspectori vamali și cercetarea a alți 4 vameși într-o schemă de corupție sistemică. Marți, angajatul unei primării și un instructor auto din sudul țării au fost reținuți pentru trafic de influență la eliberarea permiselor de conducere. 
Miercuri, 2 șefi din cadrul Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți pentru trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Săptămâna trecută, un consilier de probațiune din Bălți a fost reținut pentru extorcarea a 4000 de lei de la un localnic. Totodată, un bărbat, anunțat în căutare, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în cauza ”Banca de Economii” a fost reținut la punctul de trecere a frontierei de stat Tudora-Starokazache, după ce organele de drept din Ucraina l-au extrădat în baza mandatului de căutare cu ulterioara arestare, emis de autoritățile moldovene.

La moment, 9 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au pornit 7 cauze penale pe fapte de corupție, iar alte 13 cauze penale au fost soluționate.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis ordonanțe de sechestru pe bunuri în valoare de peste 5,5 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuraturii Generale. Printre acestea se numără 2 conturi bancare, 3 încăperi locative, 7 mijloace de transport, 2 terenuri agricole și 2 pentru construcție. Acestea au fost indisponibilizate într-un caz de escrocherie, trafic de ființe umane, trecerea ilegală a frontierei de stat, spălare de bani. A fost emis un ordin de înghețare a 2 conturi bancare în valoare de peste 1,3 milioane de lei și 3400 de euro. Totodată, 1,9 milioane de lei au fost preluate în administrare de Agenție.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 13 de rapoarte de expertiză și 13 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 9 expertize criminalistice, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 79 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 9 instruiri anticorupție pentru 680 de persoane. CNA notifică realizarea a 3 analize operaționale, eliberarea a 129 caziere de integritate, recepționarea a 63 de apeluri la linia națională anticorupție și 1575 de materiale înregistrate în cancelaria Centrului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata