SpaceX va lansa prima staţie spaţială comercială până la jumătatea anului 2025

0

SpaceX a confirmat miercuri că a semnat un contract pentru lansarea primei staţii spaţiale comerciale din lume, relatează UPI.

Compania fondată de Elon Musk va realiza totodată zboruri spaţiale cu echipaj uman la scurt timp după lansarea staţiei pe orbită „cel târziu în august 2025”, a anunţat SpaceX într-un comunicat, transmite democracy.md cu referire la adevărul.ro.

Staţia spaţială Haven-1 este construită de Vast, o companie aerospaţială privată cu sediul în Long Beach, California, potrivit Agerpres.

„Misiunea sa este de a contribui la un viitor în care miliarde de oameni trăiesc şi prosperă în spaţiu – un viitor în care populaţia umană şi resursele ni se extind cu mult dincolo de imaginaţia noastră actuală”, a indicat compania.Vast este finanţată exclusiv de fondatorul şi CEO-ul companiei, miliardarul Jed McCaleb.

SpaceX va folosi racheta Falcon 9 pentru a transporta staţia Haven-1 pe orbită.

Echipajele de la bordul capsulei spaţiale reutilizabile Dragon a companiei SpaceX vor ajunge pe staţia spaţială aflată pe orbită, andocând la aceasta pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Există planuri potrivit cărora modulul iniţial va deveni parte dintr-o staţie spaţială mai mare, de 100 de metri lungime, cu mai multe module, cu gravitaţie artificială.

SpaceX a confirmat, de asemenea, că va oferi instruire pentru echipaje şi va efectua, de asemenea, simulări ale misiunii, în baza acordului semnat cu Vast.

„O rachetă comercială care lansează o navă spaţială comercială cu astronauţi comerciali către o staţie spaţială comercială este viitorul orbitei terestre joase, iar cu Vast facem încă un pas spre a transforma în realitate acest viitor”, a declarat Tom Ochinero, vicepreşedintele departamentului de vânzări comerciale din cadrul SpaceX, citat într-un comunicat.

„Echipa SpaceX nu ar putea fi mai încântată să lanseze Haven-1 de la Vast şi să îi sprijine misiunile spaţiale ulterioare cu echipaj uman către staţia spaţială comercială aflată pe orbită”, a adăugat el.

Selecţia echipajului este în curs de desfăşurare, a declarat miercuri compania care a precizat că acesta va fi anunţat la o dată ulterioară.

„Vast este încântată să se îmbarce în această călătorie de lansare a primei staţii spaţiale comerciale din lume, Haven-1, şi a primului său echipaj, Vast-1”, a spus McCaleb.

„Suntem recunoscători SpaceX pentru acest parteneriat interesant care reprezintă primii paşi în viziunea pe termen lung a Vast de a lansa staţii spaţiale mult mai mari, cu gravitaţie artificială, pe orbita Pământului şi nu numai”, a precizat el.  

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata