SUA: În scurt timp Rusia va folosi arma nucleară

Danger of nuclear war illustration with multiple explosions
0

Președintele Joe Biden a surprins, joi, cu o declarație. Pare convins că Vladimir Putin nu glumește atunci când amenință cu folosirea armei nucleare „Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva unei Apocalipse de pe vremea lui Kennedy și a crizei rachetelor cubaneze.

Nu cred că există o cale ușoară de a folosi o armă nucleară tactică și să nu se sfârșească totul cu o Apocalipsă”, a avertizat Joe Biden, după ce anterior Casa Albă declarase în mai multe rânduri că nu a văzut niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să utilizeze armele nucleare în ciuda a ceea ce numea „zăngănitul cu arme nucleare de către Putin”.

În ultimele zile, mobilizarea submarinului rus Belgorod şi riscul ca acesta să poarte arma nucleară „Poseidon” au provocat reacţii alarmiste în presă şi pe reţelele sociale în legătură cu un posibil atac, dar un lucru este sigur: această torpilă, descrisă drept „arma Apocalipsei”, nu va fi operaţională înaintea anului 2027. Este ceea ce indică diverse informaţii şi experţi care, în plus, spun că recentele mişcări ale respectivului submarin rus ar fi de fapt niște teste convenţionale şi nu ar reprezenta o ameninţare pentru Occident, relatează vineri agenţia EFE într-o analiză preluată de Agerpres.

Răspândirea mesajelor şi articolelor ce sugerează că Rusia ar putea folosi această armă nucleară de nouă generaţie a urmat unui articol publicat recent de cotidianul italian „La Repubblica”, ce susţinea că submarinul Belgorod a intrat în imersiune în Oceanul Arctic pentru a testa acolo torpila Poseidon, armă ce poate provoca un tsunami radioactiv în zonele de coastă. Alte publicaţii au mers şi mai departe, susţinând că acest submarin ar fi fost implicat în sabotajele asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică – lucru imposibil în condiţiile în care imagini din satelit au semnalat atunci prezenţa submarinului în Marea Barenţ.

De fapt, „La Repubblica” scria că misiunea submarinului Belgorod în Oceanul Arctic ar fi să teseze în premieră torpila nucleară Poseidon, deşi un raport al serviciului de investigaţie al Congresului SUA publicat în aprilie anul acesta a semnalat în anul 2016 că Rusia efectuase încă de atunci teste cu această armă, dar ea „nu va putea fi desfăşurată până în 2027”. De altfel, inclusiv agenţia publică rusă de ştiri TASS informa, la 12 mai 2018, că sistemul Poseidon nu va fi inclus în „programul naţional de armament” rus până în anul 2027. Mai mult, această agenţie a menţionat că purtătorul acestei ogive va fi un „nou submarin nuclear”, aflat în construcţie la un şantier naval din oraşul Severodvinsk, unde a fost construit şi submarinul Belgorod.

În plus, submarinul Belgorod nici măcar n-ar fi „deplin operaţional” pentru luptă, susține Guillermo Pulido, expert în apărare şi editor al revistei militare spaniole „Armate”.

„Poseidon este o armă încă netestată, deocamdată este doar un concept, iar Belgorod doar face probe pe mare, nu se pregăteşte pentru executarea unui atac împotriva NATO, susține analistul.

Pe de altă parte, surse din NATO au dat asigurări că Alianța nu a observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, dar aliaţii „rămân vigilenţi”.

În discursul său din 21 septembrie în care a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, Vladimir Putin a acuzat Occidentul (referindu-se mai ales la SUA) că, pe lângă faptul că susţine militar şi financiar Kievul, i-a impus acestuia din urmă să nu mai negocieze cu Moscova şi că urmăreşte „să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.

„În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depăşit orice limită. Cei care încearcă să ne şantajeze cu armele nucleare trebuie să ştie că vântul se poate schimba în direcţia lor”, a adăugat liderul de la Kremlin. „Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a promis el, făcând aluzie la armele nucleare. Acesta „nu este o cacealma”, a avertizat Putin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata