SUA oferă echipamente speciale de 360.000 dolari centrului criminalistic al MAI

0

Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției a primit o donație de echipament pentru unitatea tehnico-explozivă. În cadrul evenimentului au participat Secretarul de Stat al MAI Andrei Cecoltan, Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu, Ambasadorul SUA în Moldova, Kent D. Logsdon, dar și angajații Centrului.

Potrivit reprezentanților MAI, echipamentul va fi utilizat de Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare pentru dezvoltarea abilităților de cercetare, dezamorsare și transportare în siguranță a substanțelor și produselor explozibile pentru dezactivare în locuri sigure. Acesta este indispensabil pentru îmbunătățirea securității muncii și protecția membrilor echipei împotriva efectelor exploziei.

Potrivit secretarului de stat al MAI, de când a izbucnit războiul din Ucraina, geniștii din Moldova au avut mii de intervenții. De asemenea, aceștia au fost prezenți continuu în verificările generate de apelurile false cu bombe, în Capitală, dar și pe teritoriul național.

„Au verificat teritorii vaste pentru a înlătura pericolele produse de resturile de rachete de proveniență sovietică care puneau în pericol populația, au dezamorsat dispozitive capcană, focoase de rachete și au executat detonări controlate.(..)Echipamentele donate astăzi sunt indispensabile pentru îmbunătățirea securității muncii și protecția membrilor echipei împotriva efectelor exploziei, dar și pentru intervenția, spunem noi „curată”, în zone sensibile în care riscurile de securitate asupra cetățenilor sunt ridicate”, a mai adăugat Andrei Cecoltan.

La rândul său, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a menționat că provocările din ultimul timp din țară au demonstrat că, pe lângă siguranța care trebuie oferită cetățenilor, și oamenii legii ar trebui să fie protejați din cauza riscului la care ei se expun.

„Susținerea constantă din partea ambasadei SUA a Poliției Naționale contribuie semnificativ la consolidarea capacităților profesionale, iar varietatea domeniilor în care ambasada și-a exprimat deschiderea de a ne susține în 2023 – 2024 pe domeniile CyberCrime, Cyber Security și poliție comunitară confirmă rolul de partener strategic în asigurarea climatului de siguranță în comunitate”, a conchis Viorel Cernăuțeanu, Șeful IGP.

Suma totală a echipamentului este de 360.000 de dolari. Remarcăm că, donația a fost făcută de Departamentul de Stat al Statelor Unite – Biroul Internațional pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii.

Foto: Mai.gov.md

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata