Subvenții pentru tehnica mică: Fermierii: „Așa nu vom face niciodată agricultură modernă”

0

Fermierii sunt nemulțumiți de decizia Guvernului PAS de a tăia peste 8 milioane de lei din subvențiile prevăzute în acest an pentru tehnica agricolă și de a acorda subvenții pentru tehnica mică. Tatiana Pavliuc este agricultor din zona de Nord a țării ce are în gestiune peste 1600 de hectare de pământ. Femeia susține că modificările sunt în defavoarea dezvoltării agriculturii moderne, întrucât tehnica performantă este de capacități mult mai mari și are și costuri enorme, iar aceste limite de capacitate nu fac altceva decât să descurajeze fermierii să investească în modernizarea proceselor agricole, transmite Agromedia.md.

“Pământul nu o să-l lucrăm cu sapa, trebuie lucrat cu tractor performant, dar acestea au capacitatea mult mai mare”, a declarat Tatiana Pavliuc.

Iar Alexei Chiriac, un agricultor care investește în noile tehnologii agricole, spune că acestea sunt indispensabile pentru obținerea unui rezultat bun. Fermierul a cumpărat o combină Claas Lection 8800, cu 530 de cai putere si un tractor Fendt 1162 MT, tehnică agricolă modernă utilizată la creșterea tuturor culturilor de câmp. A investit sume mari de bani cu speranța că își va putea răscumpăra măcar o mică parte, iar vestea că nu va putea beneficia de subvenții l-a nemulțumit.

“Noi mizam pe aceste subvenții, dar dacă au modificat, nu știu… Eu cred că decizia nu este corectă. Tractoarele cu putere mare sunt în gospodăriile mari, care formează bugetul țării. Ei ne divizează nu știu cum și asta nu este chiar corect, părerea mea”, spune Chiriac.

Amintim că vineri și Asociația Forța Fermierilor a emis un comunicat de presă prin care anunță că “a fost surprinsă neplăcut de faptul că, în cadrul proiectului modificărilor, subit a apărut o normă care prevede excluderea tehnicii și utilajului agricol convențional din procesul de subvenționare și care nu a fost discutată și coordonată cu reprezentanții fermierilor. Așadar, asociația constată o lipsă crasă de transparență din partea autorităților publice specializate”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata