Grupul deputaților Partidului “ȘOR” s-au adresat Curții Constituțional, pe 24 octombrie 2023, solicitând urgentarea examinării sesizării, prin care, au fost contestate ultimele modificări operate la Codul electoral și în rezultatul cărora, sute de oameni au fost privați de dreptul de a candida.

 

,,Am solicitat Înaltei Curți reexaminarea cererii de suspendare a acțiunii legii contestate, după ce în data de 19 octombrie 2023, CC a sistat examinarea în urma atestării parității de voturi – două la două”, a scris deputatul Marina Tauber pe pagina sa de socializare.

Ea a amintiți că pe rolul Curți se află examinarea sesizării nr. 226a din 16 octombrie 2023, cu privire la verificarea constituționalității Legii nr. 280 pentru modificarea Codului electoral al Republicii Moldova.

 

,,Restricțiile de a candida au fost reintroduse de majoritatea parlamentară (PAS) în Parlament, cu o viteză nemaipomenită. Într-o singură zi, proiectul a fost înregistrat și votat în două lecturi, promulgat și publicat. Lista persoanelor cărora li se aplică interdicția de a candida la alegeri este întocmită de Serviciul de Informații și Securitate și organele procuraturii”, a precizat Tauber.

Prin urmare, dreptul mai multor cetățeni de a candida la alegeri a fost restricționat, inclusiv Marina Tauber – la Bălți și Pavel Verejanu – la Orhei, precum și alții.

 

,,Odată cu adoptarea acestei Legi controversate, au fost încălcate zeci de norme constituționale și standarde internaționale în materie electorală. Totodată, a fost încălcată grav procedura de legiferare, au fost ignorate concluziile Curții Constituționale și ultimului aviz al Comisiei de la Veneția, care a criticat dur impunerea unor restricții în ceea ce privește dreptul de a fi ales, în baza unor criterii subiective, netransparente și neproporționale. Prin aceste modificări, din nou, este sfidat principiul constituțional al suveranității poporului și a dreptului fundamental, garantat de Constituție, de a fi ales, precum și jurisprudența CEDO”, a conchis Tauber.