Tinerii ar putea beneficia de programe plătite de stagii în sectorul public

0

Tinerii vor putea beneficia de programe plătite de stagii în sectorul public. Un proiect de lege a fost examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei administrație publică și dezvoltare regională.

Proiectul prevede introducerea în legislația națională a mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii în sectorul public pentru tinerii de la 18 la 29 de ani, în vederea facilitării tranziției acestora de la sistemul de învățământ la piața muncii. La finalizarea programului de stagii tinerii, la propunerea autorități publice în cadrul căreia și-au desfășurat practica, vor putea fi încadrați într-o funcție publică de execuție, fără organizarea unui concurs și fără instituirea unei perioade de probe. Stagiarii vor putea fi numiți în funcția publică cu respectarea unor condiții, și anume: deținerea studiilor superioare, realizarea stagiului de practică complet de 720 de ore, obținerea calificativului „foarte bine” la evaluarea activității. De asemenea, numirea în funcția publică va fi la propunerea autorității-gazdă, iar funcția publică de execuție va fi fără grad profesional.

Pentru programul de stagiu de 720 de ore stagiarii vor beneficia de o remunerare în sumă de 13500 lei. Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice.

În opinia autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, posibilitatea încadrării în câmpul muncii a stagiarului după finalizarea programului de stagii ar constitui un punct de reper bun pentru plasarea tinerilor profesioniști pe piața muncii și ar asigura angajatorii cu personal care deține cunoștințe atât teoretice, cât și practice.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata