Turcia a interzis trecerea navelor rusești de război în Marea Neagră

0

Turcia a acceptat solicitare Ucrainei și închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Neagră pentru navele ruse. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele ucrainean Volodimir Zelenky, printr-un mesaj postat pe Twitter.

„Îi mulțumesc prietenului meu președintele Turciei, Recep Erdogan, și oamenilor din Turcia pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război către Marea Neagră și sprijinul militar și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Oamenii din Ucraina nu vor uita niciodată asta”, a scris președintele ucrainean pe Twitter.

Vineri, Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care oferă cale navigabilă către Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac armat pe mai multe fronturi asupra Ucrainei ce se desfășoară de pe uscat, aer și mare.

Vineri seara, 25 februarie, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky i-a cerut premierului israelian, Naftali Bennett, să medieze negocierile de la Ierusalim dintre Ucraina și Rusia cu privire la încetare acțiunilor militare. Solicitarea a fost făcută în timpul unui apel telefonic între cei doi lideri vineri, potrivit ambasadorului ucrainean în Israel, Yevgen Korniychuk, a transmis New York Times.

26 februarie 2022. Ziua a treia de război în Ucraina a început cu lupte grele pe străzile Kievului. O clădire dintr-o zonă rezidențială din Kiev a fost lovită de un obuz rusesc. Militarii ucraineni și civilii opun rezistență ocupanților ruși. Președintele Ucrainei a declarat că acum este momentul decisiv pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au fost incluși pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Forțele ruse au lovit orașele ucrainene, inclusiv capitala Kiev, cu artilerie și rachete de croazieră sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, dar președintele Volodimir Zelensky a declarat că capitala Kiev rămâne în mâinile ucrainene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata