Turcia permite aderarea Suediei la NATO după 17 luni de blocaj

0

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis în mod oficial Parlamentului cererea de aderare la NATO a Suediei – după 17 luni de blocaj, anunţă luni preşedinţia turcă, relatează News.ro cu referire la AFP.

„Protocolul Aderării Suediei la NATO a fost semnat la 23 octombrie 2023 de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi transmis Marii Adunări Naţionale a Turciei”, anunţă preşedinţia turcă într-un mesaj postat pe X.

Preşedintele turc şi-a ridicat în iulie vetoul faţă de aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, însă preciza că ratificarea depinde de Parlamentul turc, care şi-a reluat activitatea la 1 octombrie, după vacanţa de vară.

Recep Tayyip Erdogan, care a discutat sâmbătă la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a continuat din vară să exercite presiuni asupra Suediei, pentru a lua măsuri împotriva profanării Coranului, care a tensionat puternic relaţiile între cele două ţări.

Ankara acuză în paralel autorităţile suedeze de o presupusă indulgenţă faţă de activiştii kurzi refugiaţi pe teritoriul suedez şi cere extrădarea a zeci de activişti kurzi.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele dintre cele 31 de state membre NATO, care nu au ratificat aderarea Suediei la NATO.

Ankara a validat aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, la 30 martie curent, dar nu o validase pe cea a Suediei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata