Ucraina anunță o reuniune internațională în Malta pentru discuții privind planul de pace

0

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seara, în discursul său zilnic către naţiune, că în cursul acestei luni va organiza o “reuniune internaţională majoră” în insula Malta pentru a discuta despre planul său de pace în zece puncte, care are ca obiectiv încheierea conflictului în Ucraina prin retragerea trupelor ruse. Această informație este raportată de agenția EFE.

Zelenski a menţionat că a informat preşedintele american Joe Biden despre această reuniune internaţională privind formula sa de pace și a subliniat sprijinul acordat de Statele Unite pentru implementarea acestei formule. De asemenea, el a menționat o discuție cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în care a apreciat contribuția ONU la eforturile globale pentru implementarea planului său de pace.

În cadrul reuniunii din Malta, se va reuni din nou un grup de “consilieri” din partea președinților sau guvernelor care susțin acest plan de pace. Aceasta va fi a treia reuniune organizată de Ucraina în acest format, urmând precedentele două desfășurate în Danemarca și Arabia Saudită mai devreme în acest an.

Planul de pace propus de Zelenski include aspecte precum eliberarea prizonierilor militari și civili, protejarea mediului, securitatea nucleară, energetică și alimentară, dar punctul central este restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute de ONU. Ucraina caută sprijinul țărilor din așa-numitul Sud Global, care nu au rupt relațiile cu Rusia sau nu au condamnat invazia, pentru a obține sprijin pentru acest plan de pace. Cu toate acestea, unii critici consideră că planul lui Zelenski este irealizabil, în special datorită cerinței de retragere completă a trupelor ruse din Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata