Vlad Bilețchi cere demisia președintelui ANI, Lilian Chișca

0

Vlad Bilețchi, activist civic, a cerut demisia președintelui Autorității Naționale de Integritate (ANI), Lilian Chișca, în legătură cu scandalul privind cele două liste contradictorii transmise de ANI către Comisia Electorală Centrală. Aceste liste implică mai mulți funcționari publici care au fost inițial excluși din lista persoanelor cu interdicție de a candida la alegeri, conform informațiilor publicate de libertv.md.

Bilețchi a acuzat că președintele ANI a ajuns în funcție prin fraudă și a susținut că Chișca a permis participarea la alegeri a unor persoane cu probleme legate de integritate, care aveau interdicții de candidatură. Acesta a atras atenția asupra a ceea ce el consideră a fi o gestionare defectuoasă a cazurilor de integritate și a afirmat că astfel de practici compromit reforma justiției promise de PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate).

În centrul scandalului se află două liste diferite furnizate de ANI organelor electorale, cu o diferență de două săptămâni. Prima listă includea 70 de persoane cu interdicție de candidatură, în timp ce cea de-a doua listă a redus numărul acestora la 49. Unii dintre funcționarii menționați pe lista ANI au fost incluși ca candidați PAS la alegerile locale.

Bilețchi a menționat un caz specific în care un candidat, Vitalie Țîței, a fost înregistrat inițial cu interdicție de a candida la funcția de primar pentru perioada 15 iunie 2022 – 15 iunie 2025, dar ulterior a fost eliminat “într-un mod miraculos” din acea listă.

În răspuns la preocupările ridicate, CEC a invocat protecția datelor cu caracter personal și nu a oferit informații suplimentare despre persoanele excluse din listă. Vlad Bilețchi a sesizat Procuratura Generală și CEC pentru a investiga dacă excluderea acestor persoane din listă a fost făcută ilegal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata