Ucraina și Marea Britanie semnează un „acord de securitate fără precedent” la Kiev / Acordul va rămâne în vigoare până la aderarea Ucrainei la NATO

0

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak efectuează vineri o vizită în Ucraina, aducând cu el promisiunea de a oferi un sprijin militar de 2,5 miliarde de lire sterline, precum și ajutor umanitar și de garanții de securitate, scrie Politico Europe.

Lăudând Ucraina pentru determinarea sa „neclintită” de a respinge invazia brutală a Rusiei din ultimii doi ani, Sunak a declarat: „Mă aflu astăzi aici cu un singur mesaj: nici Marea Britanie nu se va clătina. Vom fi alături de Ucraina, în cele mai întunecate ore ale sale și în vremurile mai bune care vor veni.”

Înaintea unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sunak a declarat că Marea Britanie va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare totală de 2,5 miliarde de lire sterline în anul financiar 2024/2025, o creștere de 200 de milioane de lire sterline față de cei doi ani anteriori.

Cel puțin 200 de milioane de lire sterline vor merge către achiziționarea și producerea rapidă a mii de drone pentru Ucraina, inclusiv drone de supraveghere, drone de atac cu rază lungă de acțiune și drone maritime, potrivit unui comunicat al Downing Street care anunță vizita premierului la Kiev.

În comunicat se arată că ar fi cea mai mare livrare de drone către Ucraina din partea vreunei națiuni, majoritatea fiind așteptate să fie fabricate în Marea Britanie.

De asemenea, Sunak va semna vineri un acord de cooperare în domeniul securității cu Zelenski, după ce națiunile G7 au fost de acord să ofere Ucrainei asigurări bilaterale de securitate la summitul NATO de anul trecut de la Vilnius.

„Regatul Unit este deja unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Ucrainei, deoarece recunoaștem că securitatea lor este securitatea noastră”, a declarat Sunak în declarațiile transmise presei vineri dimineață.

„Astăzi mergem mai departe – ne creștem ajutorul militar, livrăm mii de drone de ultimă generație și semnăm un nou acord istoric de securitate pentru a oferi Ucrainei asigurările de care are nevoie pe termen lung”, este precizat în comunicat.

Acordul de cooperare în materie de securitate dintre Marea Britanie și Ucraina, care urmează să fie semnat de Sunak și Zelenski, vine după ce națiunile G7 au convenit să ofere Ucrainei asigurări bilaterale de securitate la summitul NATO de anul trecut de la Vilnius.

Potrivit Downing Street, acordul „oficializează o serie de sprijin pe care Marea Britanie l-a oferit și va continua să îl ofere pentru securitatea Ucrainei, inclusiv schimbul de informații, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în domeniul apărării”.

De asemenea, se angajează ca Regatul Unit să ofere asistență „rapidă și susținută” pentru apărarea Ucrainei, în cazul în care Rusia va ataca din nou țara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata