Un deputat PAS susține că nu vor fi reduse accizele la motorină, deoarece doar anul trecut impozitele pe carburanți au adus în buget 6 miliarde de lei

0

Statul nu poate susține solicitarea agricultorilor de a reduce impozitele la carburanți, deoarece această măsură ar crea o gaură mult prea mare în buget. Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat, în cadrul ședinței comisiei economie, buget și finanțe, că doar anul trecut din accizele și TVA la motorină și benzină în buget s-au acumulat venituri de 6 miliarde de lei.

Precizarea a fost făcută în timp ce deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei, a solicitat includerea pe ordinea de zi a inițiativei BCS care prevede reducerea accizelor la carburanți cu 50%.
”Acest proiect de lege vine să micșoreze prețul la benzină de la 27 de lei la 19 lei și la motorină de la 27 la 20 de lei”, a precizat socialistul.

Burduja a amintit că PSRM a mai înregistrat în Parlament un proiect care se referă la reducerea prețului la accize, instituirea scutirii de TVA și reducerea cotei TVA aplicate la gazele naturale de la 8% la 4%.

Deputații PAS au respins propunerea de a examina inițiativa în comisie. Marian a sugerat însă ca aceste proiecte să fie analizate în cadrul programului anticriză care este elaborat de Guvern.

”Guvernul elaborează acum un program anticriză, o să vină foarte curând cu un set de măsuri. Cred că ar fi binevenit ca propunerile vociferate să fie discutate în cadrul acelui program. Acolo vor fi incluse și măsuri pentru agricultori. Dar, oricum, trebuie să înțelegem că avem și anumite responsabilități sociale, obligații pe care le are statul să plătească pentru drumuri, grădinițe, salarii, pensii și să anulezi pur și simplu 6 miliarde de lei, care au fost anul trecut din veniturile la partea accizelor și TVA la carburanți, vă dați seama ar fi o gaură mult prea mare. Dar, pentru categoriile vulnerabile se va veni cu măsuri în ceea ce privește motorina, în special agricultori și transportatori”, a spus Marian.

Potrivit inițiativei prezentată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, litrul de motorină s-ar putea ieftini cu aproape 6 lei, iar cel de benzina – cu peste 8 lei. Proiectul prevede reducerea accizelor la carburanți cu 50%, ceea ce va constitui o micșorare de 1,50 lei pentru motorină și cu 3,50 lei la benzină. De asemenea, o altă prevedere se referă la scutirea de TVA la importul carburanților, care va duce la micșorarea prețului cu 4,5 lei la un litru de motorină și 4,62 lei pentru un litru de benzină.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata