Un fost judecător și un intermediar, condamnați pentru comiterea traficului de influență

0

La 14 martie 2024, judecătorii din cadrul Judecătoriei Hâncești, sediul Ialoveni au pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui fost judecător și a unui intermediar, învinuiți de săvârșirea infracțiunii trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit. c), 326 alin. 1, 326 alin (11) din Codul penal).

Cauza penală respectivă a fost pornită în luna martie 2021 de către Procuratura Anticorupție, în baza autosesizării.

Potrivit materialelor, judecătorul ar fi pretins 15.000 dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a influența colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil, acesta fiind reținut în momentul primirii celei de-a doua tranșe din suma inițial pretinsă, în total fiind primite 11.000 dolari SUA din cei 15.000 dolari SUA pretinși.

Într-un alt episod, susținând că are influență asupra procurorilor, magistratul a pretins de la conducătorul aceleiași companii 1000 dolari SUA pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal care ar avantaja interesele respectivului agent economic. Magistrata a fost reținută în flagrant împreună cu cel care i-a oferit banii. Ambii au fost puși sub învinuite pentru două episoade de trafic de influență.

Urmărirea penală a durat 2,5 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 2 ani, inculpații nerecunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate.

Astfel, prin sentință din 14 martie 2024, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de trafic de influență, stabilindu-i judecătorului o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de 4 ani, fiind confiscați în contul statului de la condamnată suma de 10 000 dolari SUA în temeiul art. 106 Cod penal, ca bani rezultați din infracțiune, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani din momentul executării pedepsei principale.

Celui de-al doilea inculpat, fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare pe un termen de 4 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani din momentul executării pedepsei principale.

Totodată, corpurile delicte, mijloacele bănești în mărime de 1000 dolari SUA, au fost trecute în contul statului.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata