Un specialist IT din R. Moldova a fost condamnat la un an și 5 luni de închisoare în SUA

0

Un specialist IT din R. Moldova a fost condamnat la un an și 5 luni de închisoare în SUA. Aceste a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al xDedic. Potrivit Departamentul de Stat pentru Justiţie al Statelor Unite, piața xDedic era un site de pe dark web care vindea ilegal nume de utilizator și parole către servere situate în întreaga lume și informații de identificare personală – date de naștere și numere de asigurare socială – ale rezidenților din SUA.

După achiziționare, infractorii foloseau aceste servere pentru a facilita o gamă largă de activități ilegale, inclusiv fraudă fiscală și atacuri ransomware.

Administratorii xDedic au practicat o securitate operațională excepțională, operând site-ul pe o rețea internațională distribuită pe scară largă și folosind criptomonede pentru a ascunde locațiile serverelor subiacente ale pieței și identitățile administratorilor, vânzătorilor și cumpărătorilor săi.

În total, xDedic a oferit în vânzare peste 700.000 de servere compromise, inclusiv cel puțin 150.000 în Statele Unite și cel puțin 8.000 în Florida.

Victimele pieței au fost răspândite în întreaga lume și în diverse industrii, inclusiv infrastructura guvernamentală locală, statală și federală, spitale, servicii de urgență 911, centre de apel, autorități de tranzit metropolitane majore, firme de contabilitate și avocatură, fonduri de pensii și universități.

În ianuarie 2019, Biroul Procurorului SUA pentru Districtul Central al Floridei (Divizia Tampa) a confiscat numele de domeniu ale xDedic și a demontat infrastructura site-ului, oprind efectiv operațiunile acestuia.

„Operațiunea internațională de demontare și confiscare a acestei infrastructuri a fost rezultatul unei strânse cooperări cu autoritățile de aplicare a legii din Belgia și Ucraina, Agenția Europeană de Aplicare a Legii Europol, Unitatea Națională de Criminalistică Tehnologică a Poliției Olandeze și Bundeskriminalamt din Germania”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat pentru Justiţie al Statelor Unite

În anii care au urmat dezmembrării pieței xDedic, Biroul Procurorului SUA a investigat și acuzat persoane implicate la fiecare nivel al operațiunii site-ului, inclusiv administratorii, vânzătorii de servere și cumpărătorii. De exemplu, moldoveanul Alexandru Hăbășescu și ucraineanul Pavlo Karmanski au fost administratori ai pieței. Hăbășescu, care locuia în Chișinău, era dezvoltatorul principal și geniul tehnic al pieței, în timp ce Karmanski, care trăia în Kiev, făcea publicitate site-ului, plătea administratorii și oferea suport clienților cumpărători.

Hăbășescu a fost arestat în Insulele Canare spaniole în 2022 și extrădat în Statele Unite, în timp ce Karmanski a fost arestat la Aeroportul Internațional Miami în 2019 în timp ce încerca să intre în Statele Unite. Hăbășescu și Karmanski au fost condamnați la 41, respectiv 30 de luni de închisoare.

Mulți dintre cei acuzați sunt cetățeni străini și dețin cetățenie în țări care nu extrădează cetățenii lor, ceea ce a necesitat Statelor Unite să localizeze și să extradeze subiecții din țări care o fac. Până în prezent, 17 inculpați au fost acuzați și/sau extrădați în Statele Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata