Valeriu Reniță: În 1945, URSS a salvat democrația

0

Cunoscutul jurnalist este convins că Ziua Victoriei și integrarea europeană nu pot fi contrapuse, relatează eNews.

“Democrația a fost salvată doar de o alianță temporară și ciudată între capitalismul liberal și comunism pentru a se apăra de fascismul care pretindea dominația mondială, pentru că victoria asupra Germaniei lui Hitler a fost obținută fără îndoială de Armata Roșie. În multe privințe, perioada în care a apărut alianța dintre capitalism și comunism împotriva fascismului (în principal anii 1930 și 1940) este o trăsătură dominantă a istoriei secolului XX și momentul său cheie. A fost un moment de paradox istoric în relația dintre capitalism și comunism, care se aflau într-o stare de antagonism ireconciliabil în cea mai mare parte a secolului XX (cu excepția unei scurte perioade de antifascism)”, scrie Reniță.

“Fără această victorie, lumea occidentală de astăzi ar consta probabil (în afara SUA) din diverse variațiuni pe teme autoritare și fasciste, mai degrabă decât dintr-un ansamblu de state liberal-parlamentare. De aceea, sute de mii de oameni ies în stradă în această zi, atât aici și acolo, cât și în toate țările post-sovietice și chiar în țările europene. Autoritățile nu fac decât să inflameze situația și să provoace oamenii, încercând astfel să dezbine popoarele frățești. Legătura cu Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări din CSI se bazează pe prietenia și cooperarea dintre popoare de o perioadă istorică destul de lungă”, spune publicistul.

“Aceasta nu poate fi pur și simplu înlăturată de la noi. Cu atât mai mult raționamentul despre niște obiective false. Noi am eliberat Europa de fascism împreună cu Rusia. Prin urmare, cum putem opune integrarea europeană și Ziua Victoriei sau eurointegrarea la trecutul nostru istoric comun cu Rusia? Este imposibil și de neînțeles pentru poporul nostru. Legăturile noastre cu țările post-sovietice sunt mult mai puternice decât dorința politicienilor de a arăta contrariul. Poporul refuză mai degrabă sprijinul din partea autorităților decât cel din partea tradițiilor vechi și a legăturilor strânse, de fapt, de rudenie din est”, a rezumat Valeriu Reniță.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata