Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea, reținuți după ce CNA și PA au desfășurat percheziții în dosarul terenurilor de la Durlești

0

UPDATE: Două persoane au fost reținute în urma perchezițiilor. Este vorba despre Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea, consilier în Consiliul Municipal Chișinău. 

CNA și procurorii anticorupție desfășoară percheziții în dosarul primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor. Oamenii legii au descins inclusiv acasă la liderul „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc.

Mai multe surse scriu că Costiuc ar fi fost reținut. Informația nu este, deocamdată, confirmată de CNA.

În total, se fac percheziții la patru adresedin raza municipiului Chișinău, anunță CNA.

Amintim că, acum o lună, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns în vizorul CNA și procurorilor anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 – 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha. 

Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. 

Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata