Viorel Gârbu: Creșterea inflației este pedeapsa pe care o suportă cetățenii Republicii Moldova din cauza acțiunilor guvernării PAS

0

Creșterea inflației este pedeapsa pe care o suportă cetățenii Republicii Moldova din cauza acțiunilor guvernării PAS. Despre aceasta a vorbit analistul economic Viorel Gârbu, invitat la o emisiune radiofonică. Expertul susține că actualul Guvern nu-și pune întrebarea de unde vine inflația și habar nu are cum să gestioneze acest fenomen.
” Când vorbim despre inflație nu trebuie să vedem inflația doar pe dimensiunea politicii monetare, dar trebuie să ne referim și la politica fiscală. Politica fiscală la noi lipsește în totalitate din discursul autorităților. Doamna Gavrilița, în pofida diplomei Harvard pe care o are, nu și-a dat seama atunci când s-a referit la rata inflației și a spus că BNM a intervenit prea târziu.
Despre politica fiscală nimeni nu vorbește. În lege nu scrie clar despre efectul inflaționist posibil al politicii fiscale. În strategiile pe care le aprobă Guvernul, în politica bugetar-vamală sau politica datoriei sectorului public nu scrie nimic despre efectul acestor politici asupra inflației, deci autoritățile centrale nu-și bat capul asupra inflației.
Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova pe moment este o pedeapsă a Guvernării PAS care pune accent excesiv pe granturi și credite. (…) Creditele și granturile, în special granturile, produc un efect inflaționist masiv și dacă în anul curent vom avea multe granturi puse în partea de venituri a bugetului național, acest lucru va produce un efect negativ invers pe partea de cheltuieli și asupra populației”, a spus expertul.
Potrivit lui Gârbu, efectul negativ al acțiunilor guvernării PAS este evident când vorbim de așa-zisa majorare a pensiei. Economistul susține că, de fapt, am asistat la o mimare a creșterii pensiei, deoarece în realitate mărimea acesteia a scăzut prin efectul politicilor fiscale.
”Acest lucru îl atestăm dacă ne uităm asupra ultimelor politici sociale care au fost trâmbițate foarte mult de cei de la PAS: creșterea pensiei minime pentru limita de vârstă la 2 mii de lei. De fapt creșterea plăților sociale, inclusiv a pensiei este mai mică decât ceea ce a fost în 2020 și în prima jumătate a lui 2021 în condițiile politicilor vechi. Noua politică a produs un efect invers prin faptul că Guvernul nu-și controlează cheltuielile. Aceste politici de creștere a plăților sociale duc la o scădere a mărimii plăților sociale. Pensia scade, fiindcă prin modul în care știe Guvernul să gestioneze finanțele publice efectele sunt inverse. Guvernul majorează formal și trâmbițează la toate televiziunile că uite pensia a crescut, dar de fapt prin efectul politicilor fiscale pensia în mărime reală scade”, a declarat economistul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata