Viorel Gherciu, despre restituirea accizei la motorină: Atunci când vom identifica sursele financiare necesare

0

Guvernul va restitui acciza la motorină pentru agricultori, atunci când va identifica banii necesari. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Ministrul și-a exprimat speranța că la Conferința donatorilor de la Berlin, care va avea loc în data de 5 aprilie, Moldova va obține un sprijin financiar consistent care-i va permite să acorde acest ajutor.

”Noi ne dorim ca agricultorii din Republica Moldova să fie competitivi cu omologii din UE. Facem tot posibilul în acest sens și odată cu identificarea resurselor financiare necesare, este pe lista priorităților ca să identificăm mecanismele pentru a restitui pe deplin acea acciză”, a spus ministrul.
Explicația vine după ce agricultorii au declarat că cele 30% promise de Guvern pentru restituirea accizei la motorină sunt insuficiente. Conform calculelor prezentate de fermieri, aceasta ar însemna o compensație de aproximativ 60 de lei per hectar, o sumă prea mică, ținând cont de costul actual al motorinei.
Amintim, modificările operate, luni, 4 aprilie, de Guvern la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural nu prevăd și restituirea a 30% din acciza la motorină promisă agricultorilor. Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, a declarat că o asemenea decizie va fi luată mai târziu, printr-o decizie separată a Executivului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata