Votat în lectura a doua: Judecarea cauzelor penale va fi făcută în lipsa persoanei

0

În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a aprobat în lectură finală un proiect de lege, care oferă posibilitatea de a instrumenta cauzele penale în lipsa persoanei vizate, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată.

Potrivit informațiilor, documentul a fost susținut cu votul a 72 de deputați.

“Inițiativa legislativă are scopul de a îmbunătăți legislația procesual-penală a Republicii Moldova. Acesta vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, documentul prevede și confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

În același timp, modificările legislative oferă un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra”, se arată într-un comunicat oficial al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului.

Totodată, și deputatul PAS, Radu Marian a venit cu unele precizări la acest subiect.

“Inițiativa Președintei Maia Sandu, votată în lectură finală! Confiscarea extinsă a averilor acumulate ilegal devine lege! Printre prevederi se numără: 

-Va fi posibilă aplicarea în practică a mecanismului de confiscare extinsă.

-Va fi posibilă confiscarea bunurilor care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea.

-Va fi posibilă confiscarea bunurilor în absența acuzatului/inculpatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu  se  prezintă  în  instanța  de  judecată”, a scris Radu Marian.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata