Zeci de avocați protestează la Parlament

0

Zeci de avocați protestează în aceste moment în fața clădirii Parlamentului. Aceștia cer amânarea amendamentului propus de către deputata PAS, Olesea Stamate, la proiectul de lege cu privire la avocatură, care prevede excluderea imunității acestora, fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților

Proiectul de lege cu privire la avocatură, care prevede amendamentul cu pricina este inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Legislativului.

Avocații sunt în grevă generală până în 24 ianuarie, în semn de protest față de introducerea amendamentului menționat mai sus. Anterior, ei au fost în grevă japoneză în zilele de 18 și 19 ianuarie. 

Amendamentul lui Stamate presupune faptul că pentru reținerea, aducerea silită, arestarea sau percheziționarea avocatului, în cazul comiterii unor infracțiuni, nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Autoarea amendamentului la Legea cu privire la avocatură, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate consideră că modificările propuse sunt necesare. 

„Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un ”intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”, a menționat Stamate.

„În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant. Și asta ar fi o măsură de compromis, care sper ca va fi agreată de avocați”, a adăugat deputata PAS.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata