Zelenski îi cere lui Biden să invite Ucraina în NATO acum

0

Preşedintele Vladimir Zelenski i-a cerut preşedintelui SUA, Joe Biden, să invite Ucraina în NATO “acum” – chiar dacă aderarea nu se va produce decât după război. Vorbind în limba e威而鋼 ngleză pentru CNN, Zelenski a declarat că Biden este “cel care ia decizia” dacă Ucraina va fi sau nu în NATO.

“El susţine viitorul nostru în NATO”, dar o invitaţie acum ar fi o motivaţie uriaşă pentru soldaţii ucraineni, a declarat Zelenski într-un interviu exclusiv cu Erin Burnett de la CNN.

Aspiraţia Ucrainei de a adera este consfinţită în constituţia sa, iar relaţia sa cu NATO datează de la începutul anilor 1990, potrivit alianţei. NATO urmează să organizeze un summit în Lituania pe 11 şi 12 iulie, unde se aşteaptă ca liderii să discute despre aderarea Ucrainei.

“Acum”, a spus Zelenski ca răspuns la o întrebare despre motivul pentru care nu se aşteaptă o invitaţie. “Este foarte important.” “Este atât de important să simţi că eşti cu adevărat alături de aliaţi în viitor”, a adăugat el. 

Zelenski a adăugat că a înţeles că Ucraina “nu va fi niciodată în NATO înainte ca războiul să se termine”. 

NATO stipulează că soluţionarea diferendelor teritoriale este “un factor pentru a determina dacă se invită un stat să adere la Alianţă”. “Înţelegem totul”, a spus Zelenski.” Dar acest semnal este cu adevărat foarte important. Şi depinde de decizia lui Biden”.

Interviul integral al lui Erin Burnett cu preşedintele Zelenski este difuzat miercuri la ora 19.00 ET.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata