Ziua Memoriei și Recunoștinței: 31 de ani de la războiul de la Nistru

0

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 31 de ani de la luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.

În timpul luptelor de pe Nistru din 1992 au participat aproximativ 28.000 de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili, transmite Știri.md.

Confruntările s-au încheiat cu 400 de morți și aproape 1.200 de răniți.

Astăzi în Capitală vor avea loc mai multe evenimente:

La ora 9:00 vor începe liturghiile religioase în memoria celor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea libertății și suveranității Republicii Moldova. La Chișinău, slujba va fi oficiată la Catedrala Sf. Mr. Mucenic Teodor Tiron.

Ulterior, veteranii și oficialitățile vor depune flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Eroii conflictului armat vor fi comemorați și în cadrul marșului „Memoriei și Recunoștinței” la ora 10:00. Marșul va începe de la monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt și va continua până la monumentul Maicii Îndurerate.

Acolo, vor avea loc onoruri militare, defilarea Gărzii de Onoare, depuneri de flori și vor fi susținute alocuțiuni de către demnitari ai Republicii Moldova.

De asemenea, la ora 12:00 secretarii de stat ai Ministerului Afacerilor Interne împreună cu șefii subdiviziunilor MAI vor depune flori la mormintele ostașilor căzuți în urma conflictului armat, la Cimitirul Central și la monumentul din parcul Valea Morilor.

Ziua se va încheia cu tradiționalul terci ostășesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata