Afaceristul din Rusia care a spălat bani prin bănci moldoveneşti a fost arestat
3 Noiembrie 2015 16:30
Un om de afaceri din Rusia, suspectat că a scos prin diferite scheme bancare suma de 46 de miliarde de dolari din Federația Rusă a fost arestat. Acesta a folosit bănci din Republica Moldova dar și din țările baltice, printre care și Moldindcombank, pentru a putea scoate această sumă, din Federația Rusă, pe parcursul mai multor ani.

În acest sens, Kommersant scrie că este vorba de omul de afaceri Alexandru Grigoriev, în vârstă de 44 de ani. În schemele acestuia au fost implicate aproximativ 500 de persoane și 60 de bănci printre care și unele din țara noastă. 

Potrivit aceleiași surse în aceste delapidări sunt implicate persoane, bănci și companii off - shore care erau acoperite de instituțiile bancare. Atunci când creditorii au văzut că nu-și pot recupera banii, au acționat în instanța de judecată din Republica Moldova, care a început să caute datoriile.

Potrivit autorităților abilitate din Republica Moldova, în perioada 2010-2013, doar pe baza deciziilor instanțelor judecătorești din Republica Moldova, companiile-rezidente din Rusia au fost delapidate de 18,5 miliarde de dolari. 

În această schemă se pare că este implicată și Moldindcombank, al cărui acționar majoritar a fost Veaceslav Platon până la sfârșitul anului 2014, prin intermediul unor companii ucrainene.

Comentarii: 0  
 
TAGURI