Analiză // Cum resimt oamenii consecințele conflictului din Ucraina

0

Interesul guvernării actuale de a rezolva problemele cetățenilor se contrazice prin justificarea războiului din țara vecină. Este concluzia politologului Ian Lisnevschi, după o analiză a cercetărilor sociologice apărute în ultima perioadă. Aseară, în cadrul emisiunii ”Acces Direct” de la NTV, politologul a menționat că majoritatea cetățenilor vor pace și respectarea drepturilor cu orice preț.

Potrivit expertului, scopul principal al partidului de guvernare este să facă tot ce este posibil să se mențină la putere, inclusiv prin acțiuni și regim autoritar.

„PAS-ul își dorește cu înverșunare să rămână la putere, dar unica șansă să își crească ratingul este rezolvarea problemelor cetățenilor legate de creșterea prețurilor la produse alimentare, combustibil, facturi. Dar acest lucru este posibil doar atunci când guvernarea se va dezice de politica de război, nu va mai vorbi despre acest conflict și va încerca să negocieze cu oricine un preț mai bun la gaz, energie electrică, logistică.”

O demonstrează și ultimele date ale sondajelor din România și Moldova:

  • 75,5% din Români consideră că războiul din Ucraina trebuie oprit urgent chiar dacă asta ar însemna sa cedeze si Ucraina ceva.
  • În Republica Moldova numărul celor ce își dorește pace cu orice preț este și mai mare și atinge 96,2 la sută.

România:

Moldova:

Acest lucru să datorează că cea mai mare teamă a oamenilor din Romania și Moldova este că conflictul din Ucraina provoacă creșteri foarte mari ale prețului energiei si ale preturilor in general: România – 46,3%, Moldova – 72,5%.

„Mai mult ca atât insistența informațională pe justificarea nerezolvărilor problemelor primare a cetățenilor prin război duce la o reacție inversă – negativă:

Așa arată ultimele date sondajului din România: 24% dintre români consideră că informațiile despre războiul din Ucraina sunt incorecte și în favoarea țării vecine și doar 14% – incorecte și în favoarea Rusiei. „Cu cât mai multă propagandă, reacția oamenilor va fi exact inversă”, conchide expertul.

Mai mult că atât, conform expertului, presiunea informațională, ignorarea problemelor cetățenilor și condițiile geopolitice ce dăunează starea socio-politică a statului influențează direct căderea bruscă în instituțiile internaționale: Încrederea Românelor în UE în ultimul an a scăzut cu 10% iar încrederea în NATO cu 15%.

Totodată, Ian Lisnevschi mai spune că o cercetarea sociologică arată că 98% dintre moldovenii chestionați consideră că, de dragul păcii, ar accepta compromisuri, însă nu de orice natură.

„Acest preț nu trebuie să afecteze suveranitatea și starea social-economică a statului. În acest moment, oamenii simt această încercare de impunere interesul geopolitic: Sunteți cu Est sau Vest? Societatea însă opune rezistență și se divizează în trei poluri: Peste 40 la sută își doresc integrarea în UE, dar și păstrarea relațiilor bune alte țări, inclusiv cu Federația Rusă; aproape 30 la sută sunt pro-relațiilor buni cu Rusia, interesați să obținem energie și gaze ieftine, si proeuropenii însumează peste 20 la sută”. De asemenea, 96% dintre cetățeni își doresc respectarea drepturilor omului și nu înțeleg de ce sunt privați de unele facilități și să cedeze din drepturile sale în condiții de stare excepțională” a totalizat expertul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata